Ο Ναξιακός λαός, εις την ρεμούλα και την ασυδοσία των πολιτικών έδωσε τον σοφό και επιγραμματικό τίτλο: ΓΟΥΡΝΑ. Οι διαιτώμενοι εις ταύτην με την παμφάγον λαιμαργίαν των γνωστών τετραπόδων, επέδειξαν πλήρη περιφρόνησιν και εξοργιστικήν αναλγησίαν προς τον πεινώντα λαόν, τον οποίον μετά μανίας ελεηλάτησαν...”

Νικηφόρος Μανδηλαράς,

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ - John Steinbeck

“Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι μετανάστες”
«Δεν έχουμε τη δική μας ψυχή. Έχουμε ένα μέρος από μια μεγάλη ψυχή. Μια μεγάλη ψυχή που ανήκει σε όλους...

Θα βρίσκομαι παντού μέσα στο σκοτάδι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου δίνουν μάχη για να φάνε οι πεινασμένοι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου ο μπάτσος δέρνει τον ανήμπορο. Θα βρίσκομαι εκεί όπου οι άνθρωποι φωνάζουν επειδή είναι έξαλλοι και δεν αντέχουν άλλο.

Αλλά θα βρίσκομαι και εκεί όπου τα παιδιά γελούν επειδή πεινούν μα ξέρουν ότι το δείπνο τα περιμένει. Και θα βρίσκομαι εκεί όταν οι άνθρωποι θα τρώνε τους δικούς τους καρπούς και θα ζουν στα σπίτια που οι ίδιοι έφτιαξαν.

Θα βρίσκομαι εκεί...»
Στα Σταφύλια της οργής ο Στάινμπεκ αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας φτωχών αγροτών από την Οκλαχόμα, της οικογένειας Τζόουντ, που μετά το κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1929 και την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που ακολούθησε χάνουν τη φάρμα τους και αναγκάζονται να φορτώσουν τα υπάρχοντά τους σε ένα φορτηγό και να πάνε στην Καλιφόρνια για να δουλέψουν ως εργάτες πλέον στα χωράφια των πλούσιων γαιοκτημόνων της περιοχής. Φθάνοντας εκεί συναντούν πλήθη και άλλων απελπισμένων αγροτών που έχουν κάνει το ίδιο ταξίδι με την ελπίδα να ξαναφτιάξουν κι αυτοί τη ζωή τους: να δημιουργήσουν οικογένεια, να βρουν μια σταθερή δουλειά, να μη χάσουν την αξιοπρέπειά τους. Ζουν σε έναν καταυλισμό όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα αφεντικά τούς εκμεταλλεύονται. Εκείνοι τότε οργανώνονται σε συνδικάτο και αναπόφευκτα συγκρούονται με την ιδιοκτησία. Η σύγκρουση είναι εξαιρετικά βίαιη. Ο Τομ Τζόουντ, ο οποίος εδώ παίζει τον ρόλο του αφηγητή, που είχε καταδικαστεί παλαιότερα για δολοφονία αλλά ύστερα από ένα διάστημα στη φυλακή πήρε αναστολή για το υπόλοιπο της ποινής του, αναγκάζεται να ξανασκοτώσει και να ζήσει πλέον ως φυγάς. Αποχαιρετά τους γονείς του, αλλά τη στιγμή που φεύγει λέει πως ό,τι και να συμβεί από εδώ και στο εξής θα αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα υπέρ των φτωχών.
“Κι η Αμερική, μη νομίζεις πως είναι και τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους όμοιούς μου και για τους όμοιούς σου, δε χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δε χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με το πάχος”.
Η αμερικανική οικονομία αντιμετώπισε  και «έλυσε»το αγροτικό ζήτημα πριν από περίπου ογδόντα χρόνια: τότε, ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκέντρωσης της γης στα χέρια ελαχίστων. «Τα σταφύλια της οργής»  του Τζων  Στάινμπεκ περιγράφουν την ατμόσφαιρα της επέλασης των τραπεζών και των πολυεθνικών κατά των μικροϊδιοκτητών γης. Σήμερα, η αμερικανική γεωργική παραγωγή είναι στα χέρια γιγάντιων πολυεθνικών που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.
Στο μυθιστόρημα υπάρχει μια σκηνή που θα μείνει αλησμόνητη σε όσους θα το απολαύσουν. Εκείνη στην οποία η Ρόουζ, κόρη του ζεύγους Τζόουντ, θηλάζει έναν πεινασμένο άντρα, σκηνή που συνοψίζει συμβολικά το μήνυμα του Στάινμπεκ: Όσο υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει ακόμη ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο.
Για να κατεβάσετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους  κάντε κλικ εδώ.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ PIRATE BAY  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ TORRENT  . ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ENAN BIT TORRENT CLIENT. 
ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΣΑΝ ΤΟ  MEDIA PLAYER CLASSIC

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

fraxios γίνεται να ανεβάσεις ξεχωριστά τους ελληνικούς υπότιτλους? Οσο και να προσπαθώ δεν υπάρχει κανένας seed.

Θα ξαναπεράσω.Γεια χαρά

FRAXIOSNAXOS είπε...

πιστεύω ότι όλα πάνε καλά με το σινταρισμα της ταινίας τώρα σε περίπτωση που έχασες το λινκ κοίτα εδώ

http://thepiratebay.org/torrent/5720517/THE_GRAPES_OF_WRATH_-_______________________-_1940_-_grsub

οι υπότιτλοι είναι μέσα στο αρχείο που σινταρω και αν έχεις πρόβλημα στην αναπαραγωγή χρησιμοποίησε το Media Player Classic

Για ότι άλλο πρόβλημα είμαι διαθέσιμος.
ευχαριστώ